Vitamine K2 beschermt tegen prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Van cellijnenstudies is bekend dat vitamine K anticarcinogene effecten heeft op verschillende kankercellijnen, waaronder prostaatkankercellen. Daarnaast wezen de resultaten van een eerdere humane studie erop dat, het gunstige effect van vitamine K in relatie tot prostaatkanker, aan vitamine K2 lijkt te moeten worden toegeschreven.
De resultaten van een nieuwe studie, uitgevoerd door het German Cancer Research Center, bevestigen het vermoeden dat een hogere inname van vitamine K2 het risico van prostaatkanker verlaagt. Een hogere vitamine K2-status bleek in dit onderzoek namelijk verband te houden met een verminderd risico van zowel vergevorderde als high-grade prostaatkanker.
Het onderzoek betrof 250 mannen met prostaatkanker en 494 controlepersonen. De vitamine K2-status werd bepaald aan de hand van de verhouding tussen de bloedwaarden voor inactief en actief osteocalcine. Een toename in de ratio inactief/actief osteocalcine betekent een lagere vitamine K2-status.
Het bleek dat iedere 0,1 toename in de ratio inactief/actief osteocalcine significant verband hield met een 38% verhoogd risico van vergevorderde prostaatkanker en een 21% verhoogd risico van high-grade prostaatkanker. Er kon echter geen verband met het totale prostaatkankerrisico worden aangetoond. Het significante verband met vergevorderde prostaatkanker werd bevestigd als ook de gegevens over de vitamine K2-inname in de analyse werden betrokken.
De belangrijkste bronnen van vitamine K2 zijn gefermenteerde zuivel- en sojaproducten (natto). Voorts komt deze vitamine voor in vlees, vis en ei. Tegenwoordig is vitamine K2 ook als supplement verkrijkgbaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen