Aromataseremmers bij borstkanker en vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen met borstkanker die behandeld worden met aromataseremmers blijken veelal een vitamine D-tekort te hebben.
Aan de studie namen 232 vrouwen deel met een vroeg stadium van borstkanker. De vrouwen hadden een gemiddelde leeftijd van 63 jaar en werden behandeld met aromataseremmers. Bij de vrouwen werd aan het begin van de studie de calciuminname en vitamine D-concentratie bepaald. Daarnaast werd de botdichtheid gemeten en werd een röntgenfoto van de ruggengraat gemaakt. Alle patiënten kregen calcium- en vitamine D-suppletie. Vrouwen met een vitamine D-deficiëntie kregen daarnaast tweewekelijks 16.000 IE vitamine D extra.
Van de patiënten werden er 150 (65%) eerder behandeld met tamoxifen. De aromataseremmers werden binnen 6 weken na een chirurgische ingreep of chemotherapie gestart, waarbij 101 (44%) vrouwen exemestan kregen, 119 (52%) kregen letrozol en 11 (5%) kregen anastrozol. Voor aanvang van de studie had 88% een vitamine D-concentratie lager dan 75 nmol/L, 21% had een ernstig tekort (lager dan 25 nmol/L). Van de patiënten had 25% reeds osteoporose. De gemiddelde dagelijkse calciuminname was met 841 mg laag.
Er werd een significant verband gevonden tussen de vitamine D-concentratie en de botdichtheid. Bij de vrouwen die een hoge dosering vitamine D kregen toegediend, verbeterde de vitamine D-status significant met gemiddeld 81 nmol/L.
De studie toont aan dat veel vrouwen die behandeld worden met aromataseremmers een vitamine D-tekort hebben. Aromataseremmers verminderen de botdichtheid. Bepaling van de vitamine D-status en suppletie is daarom noodzakelijk bij een behandeling met deze groep medicijnen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen