Grote gevolgen ADHD-medicatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van medicijnen bij ADHD leidt niet tot minder gedragsproblemen en betere schoolprestaties, zo blijkt uit een studie uitgevoerd door het Canadese bureau voor statistiek.

De wetenschappers gebruikten gegevens van de National Longitudinal Survey of Canadian Youth en volgden kinderen in de periode van 1994 tot 2008. De kinderen werden getest op symptomen van ADHD en tot vijftienjarige leeftijd werd informatie over medicatiegebruik zoals Ritalin verzameld. In de provincie Quebec van Canada - waar het onderzoek plaatsvond - werd onder invloed van een wetswijziging die gepaard ging met een verruiming van de vergoeding van medicijnen vanaf 1997 een sterke toename gezien van medicijngebruik.

De wetswijziging leidde eveneens tot een toename van het gebruik van Ritalin onder kinderen met ADHD-symptomen. Het gebruik van de medicijnen leidde echter tot slechtere uitkomsten. Zo werd er op de middellange termijn een toename gezien van ADHD-kenmerken, lagere scores op rekentesten en een verslechtering van relaties met ouders. Op de lange termijn werden eenzelfde resultaten gevonden. Bovendien werd een verhoogde kans op depressies gezien en bleek het aantal meisjes dat een vervolgstudie ging doen afgenomen ten opzichte van andere provincies van Canada.

De wetswijziging met een ruimere vergoeding van medicatie was geassocieerd met meer probleemgedrag en slechtere schoolprestaties. De wetenschappers waarschuwen dat het veelvuldig en langdurig gebruik van de medicamenten mogelijk schadelijke effecten kan hebben. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen