Vitamine C-infuus herstelt bloedstroom in benen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Infusie met een hoge dosis vitamine C herstelt bij oudere mannen de bloedstroom in de femorale slagader in rust door verhoging van de vasculaire geleiding.
Dat bleek uit een recente studie met 10 jonge mannen (24 tot 26 jaar) en 11 oudere mannen (61 tot 65 jaar). De oudere mannen hadden bij aanvang geen hoge bloeddruk. De bloedstroom en de vasculaire geleiding in de benen van gezonde volwassen mannen laten met het vorderen van de leeftijd een lineaire daling zien. De mogelijke rol van de met de leeftijd toenemende oxidatieve stress is tot op heden onbekend en was daarom onderwerp van deze studie. Het effect van infusie van een zoutoplossing als placebo en een vitamine C-oplossing op de bloedstroom in de benen werd bestuderd.
De oudere mannen hadden bij aanvang een hogere concentratie geoxideerd LDL - marker voor de mate van oxidatieve stress - in het bloed. Daarnaast lieten ze, vergeleken met de jonge mannen, een 25% lagere bloedstroom in de femorale slagader zien. Bij al deze mannen bleek: hoe hoger de concentratie geoxideerde LDL in het bloed, hoe kleiner de bloedstroom. Infusie met een hoge concentratie vitamine C verhoogde de bloedstroom bij deze oudere mannen met 37% en liet hiermee geen verschil meer zien met de jonge mannen. Bij de jonge mannen trad geen effect op. De bij aanvang gemiddeld hogere arteriële bloeddruk van de oudere mannen werd door de infusie met vitamine C niet beïnvloed. Geconcludeerd kan worden dat de bij de start gemeten kleinere bloedstroom in de femorale slagader van de oudere mannen alleen verklaard kan worden door een 32% lagere vasculaire geleiding. Ook bleek dat als de concentratie geoxideerd LDL in het bloed hoger was de vasculaire geleiding lager was. Infusie met vitamine C verhoogde de vasculaire geleiding bij oudere mannen met 36%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen