Vitamine C voorkomt atriumfibrilleren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine C is een veilige manier om het risico van atriumfibrilleren te verkleinen na een bypassoperatie.

Er werden honderd patiënten die een bypassoperatie moesten ondergaan verdeeld in een suppletie- en controlegroep. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. De vijftig patiënten in de suppletiegroep kregen voor de ingreep 2 gram vitamine C oraal toegediend. Na de ingreep kregen ze gedurende vijf dagen tweemaal daags 500 mg vitamine C. De overige vijftig patiënten kregen niks toegediend. Alle patiënten verbleven na de operatie op de intensive-care afdeling en gedurende 72 uur werd het hartritme geregistreerd met behulp van een holter.

In de controlegroep kregen zestien patiënten atriumfibrilleren in vergelijking met vier patiënten in de suppletiegroep (32% versus 8%). Het verschil tussen beide groepen was significant. De gemiddelde  verblijfsduur op de intensive-care afdeling was significant korter in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep (1,8 versus 2,1 dagen). Ook was de verblijfsduur in het ziekenhuis significant korter in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep (5,3 versus 5,7 dagen). Zowel de inname van vitamine C als de bezinking (BSE) was significant van invloed op het risico van atriumfibrilleren na de ingreep.

Al eerder werd in studies aangetoond dat suppletie met antioxidanten het risico van atriumfibrilleren na een bypassoperatie kan verkleinen. De resultaten van deze studie bevestigen deze bevinding. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen