Slanker met vitamine D?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere vitamine D-spiegel maakt ‘lijnen' tot een groter succes, zo luidt de voorzichtige conclusie van Amerikaanse wetenschappers. Zij stuitten in hun onderzoek namelijk op een significant verband tussen de mate waarin een caloriebeperkt dieet tot verlies van lichaamsgewicht leidde en de vooraf bepaalde vitamine D-status. De bevindingen van de studie, die op de mogelijke zin van vitamine D-suppletie bij gewichtsverliesprogramma's wijzen, werden gepresenteerd op de 91e Annual Meeting van de Endocrine Society in Washington.
Voor het onderzoek werden 38 zwaarlijvige mannen en vrouwen gedurende 11 weken aan een caloriebeperkt dieet onderworpen. Vooraf en aan het einde van de dieetperiode werd bij allen de bloedspiegel voor 25(OH)D bepaald, doorgaans een goede indicator voor de vitamine D-status, en de bloedspiegel voor 1,25(OH)D, de actieve vorm van vitamine D die uit het 25(OH)D wordt gevormd. Daarnaast werden metingen verricht om de vetverdeling in het lichaam vast te stellen.
Het bleek dat iedere stijging van de bij aanvang bepaalde 25(OH)D-spiegel met 2,5 nmol/l, de weegschaal aan het einde van de dieetperiode ongeveer 200 gram extra lager liet uitslaan. Iedere stijging van de 1,25(OH)D-bloedspiegel ging gepaard met een ruime 100 gram extra gewichtsverlies. Daarnaast hield een hogere vitamine D-status (zowel 25(OH)D als 1,25(OH)D verband met een sterker verlies van buikvet. Juist dit buikvet is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
Nader onderzoek is nodig om te bekijken of vitamine D-suppletie mensen die willen afvallen een zetje in de rug kan geven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen