Vitaminesuppletie zinvol voor geheugen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met B-vitamines, vitamine D en coënzym Q10 verkleint de kans op geheugenproblemen bij ouderen. 

Aan het Chinese onderzoek namen 892 personen van vijftig jaar en ouder deel. In de periode van juli 2019 tot januari 2022 werden bij de deelnemers geheugentesten afgenomen. Op basis van de resultaten werden ze in vier groepen verdeeld: normaal geheugen, subjectief ervaren geheugenklachten, milde geheugenproblemen of de ziekte van Alzheimer. Ook werd nagegaan in hoeverre ze een vitaminesupplement namen.

Bij personen met milde geheugenproblemen die dagelijks vitamine D tot zich namen, was de kans op de ziekte van Alzheimer significant kleiner dan bij personen met milde geheugenklachten die geen extra vitamine D innamen. Bij personen met een normale geheugenfunctie die dagelijks vitamine D, foliumzuur, andere B-vitamines of coënzym Q10 innamen, was het risico op geheugenproblemen significant kleiner dan bij gezonde proefpersonen die geen suppletie namen. Ook het af en toe nemen van B-vitamines hielp al om achteruitgang van het geheugen te voorkomen. Hierbij was reeds gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd en het opleidingsniveau. 

Dagelijkse suppletie met B-vitamines, vitamine D en Q10 kan preventief gebruikt worden om achteruitgang van het geheugen te voorkomen. Ook ouderen met bestaande geheugenklachten kunnen baat hebben bij suppletie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen