Beter geheugen met resveratrol

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met resveratrol verbetert mogelijk de geheugenfuncties.

Er namen 46 proefpersonen in de leeftijd van 50 tot 75 jaar deel aan de studie. Ze hadden overgewicht, maar waren verder gezond. Ze werden verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De proefpersonen in de suppletiegroep kregen gedurende 26 weken dagelijks 200 mg resveratrol. De overige proefpersonen kregen iedere dag een placebo. Voor en na de suppletieperiode moesten de deelnemers geheugentesten afleggen. Ook werden MRI-beelden gemaakt van de hippocampus, een hersengebied dat van belang is voor het geheugen. Tevens werden parameters bepaald die betrekking hebben op onder andere inflammatie en het glucosemetabolisme.

In vergelijking met de placebo leidde suppletie met resveratrol tot een significant beter geheugen van woorden. Suppletie liet bovendien een significante toename zien van functionele zenuwverbindingen in de hippocampus. Ook was de gemiddelde glucosespiegel (HbA1c) en het percentage lichaamsvet significant lager in vergelijking met de placebo. Suppletie leidde daarnaast tot een significante toename van de leptineconcentratie. De toename van de neurale verbindingen tussen een deel van de hippocampus en de mediale prefrontale cortex correleerde significant met een verbetering van het geheugen en een daling van het HbA1c. 

De resultaten van de studie tonen een relatie tussen resveratrolsuppletie en een betere geheugenfunctie wat gepaard gaat met een verbetering van het glucosemetabolisme en een toename van neurale verbindingen in de hippocampus.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen