Voeding beïnvloedt risico prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding met veel geraffineerde graanproducten, rood-, bewerkt- en orgaanvlees verhoogt het risico van prostaatkanker. Dit is de conclusie van een Canadees onderzoek.
Aan het onderzoek namen 414 mannelijke patiënten van urologische klinieken deel. Hiervan hadden 80 prostaatkanker en 334 niet. Voordat de diagnose bekend was werd door de deelnemers voedingsvragenlijsten ingevuld over de voedselinname van de afgelopen twee jaar.
De onderzoekers onderscheidden vier verschillende eetpatronen:
1. geraffineerd; bewerkt en rood vlees, orgaanvlees, geraffineerde graanproducten, uien, tomaten, plantaardige oliën en fleswater
2. traditioneel westers; bewerkt en rood vlees, orgaanvlees, eieren, melk, dessert, aardappelen, mayonnaise, noten, koffiemelk, kraanwater en alcoholische dranken
3. gezond; veel fruit en groente, volle graanproducten, vis en gevogelte
4. dranken; kraanwater, frisdranken, vruchtensappen, aardappelen, gevogelte, margarine en geen alcohol.
Wanneer iemands eetpatroon voor een derde binnen het eerste viel, was de kans op prostaatkanker meer dan verdubbeld. Wanneer het eetpatroon voor een groot deel binnen het tweede dieet viel, dan was er een licht verhoogd risico. Geen verhoogd risico werd gezien wanneer het gezonde of het dranken-eetpatroon werden gevolgd.
De onderzoekers concludeerden dat deze studie eerder onderzoek ondersteunt waaruit blijkt dat groente, fruit en gevogelte het risico van prostaatkanker doen verminderen en dat vlees, geraffineerde granen en frisdranken het risico verhogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.