Voeding vader beïnvloedt nageslacht

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De voedingsgewoonten van de vader zijn van invloed op de gezondheid van het nageslacht. Dit blijkt uit onderzoek met ratten.

Er werden twee groepen mannelijke ratten onderscheiden. De ratten in de eerste groep kregen vetrijke voeding, terwijl de ratten in de andere groep een normaal voedingspatroon volgden. Beide groepen ratten werden vervolgens geplaatst bij slanke, vrouwelijke ratten. Hun vrouwelijke nageslacht werd onderzocht.

Dochters van vaders met een vetrijk voedingspatroon reageerden inadequaat op de inname van glucose, ook al hadden ze zelf een normaal eetpatroon. Het bleek dat de expressie van maar liefst 5108 genen in het vetweefsel veranderde onder invloed van het vetrijke voedingspatroon van de vader. De vetrijke eetgewoonten van de vader hadden een significante invloed op diverse belangrijke celprocessen waaronder de mitochondriële en cellulaire stressreactie, celdood, cellulaire groei en kanker. Ook werd bij het nageslacht van deze vaders een veranderde genexpressie gezien in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier die verantwoordelijk zijn voor de insulineproductie.

Niet alleen de voedingsgewoonten van de moeder, maar ook die van de vader blijken van invloed op de gezondheid van het nageslacht. Een vetrijk eetpatroon leidt tot een veranderde genexpressie in zowel het vetweefsel als de alvleesklier van het vrouwelijke nageslacht, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen