Voedingsanalyse via smartphone

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kunstmatige intelligentie kan gaan helpen bij de preventie en behandeling van chronische aandoeningen zoals obesitas, ondervoeding en diabetes. 

Recente ontwikkelingen op dit gebied maken het mogelijk een voedingswaardeanalyse uit te voeren op basis van slechts één foto gemaakt met een smartphone. Het zogenaamde goFOODTM-systeem kan automatisch een voedingswaardeanalyse uitvoeren op basis van maaltijdafbeeldingen. Het systeem werd getest bij vijftig proefpersonen die gedurende een dag hun maaltijden registreerden in de app. Een dag later belden diëtisten de deelnemers en vroegen aan hen wat ze de dag ervoor gegeten en gedronken hadden. Op basis hiervan maakten ook de diëtisten een voedingswaardeanalyse.

Vergelijking van de voedingswaarden van de maaltijden tussen het goFOODTM-systeem en de diëtisten toonden dat het AI-systeem ten opzichte van een handmatige analyse 27% kans gaf op een foutieve inschatting van de totale calorie-inname. Vooral de inname van vet bleek moeilijk in te schatten op basis van een foto. Dit komt mede doordat op een afbeelding niet te zien is welk type vet gebruikt is en ook de hoeveelheid moeilijk in te schatten is. Van de deelnemers gaf 83% aan de app gemakkelijk in gebruik te vinden. Meer dan de helft van de proefpersonen zei de app in de toekomst te willen gebruiken. 

Het goFOODTM-systeem kan personen helpen beter inzicht te verkrijgen in hun voedselconsumptie. Daarnaast kan het gebruikt worden binnen voedingsonderzoek. Het systeem kent echter nog beperkingen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen