Voedingspatroon en risico dikkedarmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
De Westerse leefstijl is volgens een Frans onderzoek verbonden met een verhoogd risico van dikkedarmkanker.
In een cohortstudie met 67.312 gezonde vrouwen plus 172 vrouwen met dikkedarmkanker, 4804 vrouwen zonder darmpoliepen en 516 vrouwen met poliepen waarvan 175 hoog risico poliepen, geven de auteurs als conclusie: \'Het Westerse voedingspatroon met veel vet, dierlijke producten en snacks en weinig groenten en fruit, is verbonden met een verhoogd risico \'van dikkedarmkanker.
Vier verschillende typen voeding werden in het cohort onderscheiden: 1)’Gezond’- groenten, fruit,yoghurt,zeevis en olijfolie; 2) ‘Westers’-aardappelen, pizza’s, taarten, broodjes, snoep, gebak, kaas, koekjes, vleeswaren, eieren en boter; 3)\'alcohol’- broodjes, snacks, vleeswaren en alcoholische dranken; 4)’Vlees’- vlees, gevogelte en margarine.
De vrouwen in het hoogste quartiel (25%) van voedingsfactoren van een ‘Westers’ of ‘Alcohol’-type voeding hadden respectievelijk 39 en 42% meer risico van darmpoliepen vergeleken met vrouwen in het laagste quartiel. Anderzijds toonden vrouwen in het hoogste quartiel van voedingsfactoren van ‘Gezond’ een niet-significante afname in het risico van poliepen vergeleken met vrouwen in het laagste quartiel. Overeenkomstig verhoogde risico’s werden gevonden voor dikkedarmkanker bij de groepen ‘Vlees’ en ‘Alcohol’ van respectievelijk 58 en 36%. De vrouwen in de hoogste quartielen van ‘Gezond’ hadden 23% lager risico van dikkedarmkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen