Vitamine C en E: geen kankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine C en E heeft geen nadelig invloed op het risico van kanker bij mannen.

In de Physicians’ Health Study II werd onderzocht of suppletie met vitamine C en E van invloed was op het risico van kanker. In 1997 werden bijna 15.000 mannelijke artsen van vijftig jaar of ouder willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. In de suppletiegroep kregen de mannen om de andere dag 400 IE vitamine E. Ook kregen ze dagelijks 500 mg vitamine C. In de andere groep kregen de mannen placebo’s. Tot eind 2007 werd gesuppleerd en de volgperiode liep tot juni 2011.

Tijdens de totale volgperiode van meer dan tien jaar werden 2669 kankergevallen gemeld, waarvan 1373 keer prostaatkanker. Tijdens de volgperiode van bijna drie jaar ná de suppletieperiode werd 771 keer de diagnose kanker gesteld, waarvan het in 356 gevallen prostaatkanker betrof.

In vergelijking met de placebo bleek zowel vitamine C- als vitamine E-suppletie niet significant van invloed op het algehele risico van kanker of het risico van prostaatkanker. Ook was suppletie met beide vitamines niet van invloed op andere kankersoorten.

In een eerdere studie werd een verhoogde kans op prostaatkanker gevonden bij vitamine E-suppletie. In deze studie werd deze bevinding niet bevestigd. Suppletie met vitamine C en E was op zowel de korte als lange termijn niet van invloed op het risico van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen