Voedingssupplementen en kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Eerder onderzoek in China toonde aan dat gecombineerde suppletie met 50 mcg selenium, 30 mg vitamine E, 15 mg bètacaroteen tot een gedaalde kankermortaliteit leidde. Ook de mortaliteit als gevolg van specifiek maagkanker bleek door deze behandeling te worden verlaagd.
Deze General Population Nutrition Intervention betrof 29.584 volwassen personen en besloeg de periode van 1985 tot 1991.
Uit de resultaten van een 10-jarige follow-up-periode, waarin de deelnemers niet langer werden gesuppleerd, is nu gebleken dat de gevonden gunstige effecten van de eerdere behandeling ook in deze periode nog aanhielden.
Van de totale onderzoeksgroep overleden 9727 personen, van wie 3442 als gevolg van kanker (1515 slokdarmkanker en 1199 maagkanker). Een groep van 276 personen werd uit het oog verloren.
Voor degenen die eerder met de combinatie van selenium, vitamine E en bètacaroteen waren gesuppleerd bleek het totale overlijdensrisico 5% en het risico aan maagkanker te overlijden 11% lager dan in de groep die geen suppletie had ontvangen. De gunstige effecten van de suppletie bleken vooral te gelden voor deelnemers jonger dan 55 jaar. Terwijl het overlijdensrisico als gevolg van slokdarmkanker binnen de totale gesuppleerde onderzoeksgroep niet verlaagd was, bleek dit wel het geval binnen de groep van deelnemers jonger dan 55 jaar. Voor hen betekende de eerdere suppletie een 17% gedaald risico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen