Vroegere menstruatie door frisdrank

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Meisjes die dagelijks frisdrank drinken krijgen op jongere leeftijd hun eerste menstruatie in vergelijking met meisjes die minder suikerhoudende drank consumeren.

In de studie werden 5583 meisjes in de leeftijd van 9 tot 14 jaar gevolgd in de periode van 1996 tot 2001. De meisjes menstrueerden nog niet bij aanvang van de studie. Ze leverden gegevens aan over hun inname van suikerhoudende dranken (frisdrank, ijsthee en vruchtenhoudende dranken) en over het begin van hun eerste maandstonde.

Meisjes die dagelijks meer dan 1,5 consumptie suikerhoudende drank nuttigden hadden met 24% significant meer kans op het krijgen van hun eerste menstruatie op jonge leeftijd. In vergelijking met meisjes die minder dan twee suikerhoudende drankjes per week nuttigden, kregen ze met bijna drie maanden significant eerder hun eerste maandstonde. De BMI was hier niet van invloed op.

De onderzoekers vermoeden dat mogelijk hormonale verstoringen van invloed zijn op een vroeg begin van de menstruatie bij een hoge frisdrankconsumptie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen