Werking omega 3-vetzuren bij kanker niet eenduidig

Onderzoekers achten het onwaarschijnlijk dat omega 3-vetzuren de kans op kanker verkleint. Dat is hun conclusie na een review van 20 onderzoeken.
Hoewel de gunstige effecten van omega 3-vetzuren op het hart inmiddels wel zijn vastgesteld, waren de gegevens in relatie tot kanker niet even duidelijk.
In verschillende digitale bibliotheken zijn artikelen gezocht die waren gepubliceerd tussen 1996 en oktober 2005. De onderzoeken moesten humaan zijn en de relatie tussen omega 3-vetzuren en het kankerrisico in de loop van de tijd beschrijven.
Uiteindelijk werden gegevens van 20 onderzoeken uit zeven verschillende landen meegenomen. Hierin kwamen elf verschillende soorten kanker aan bod waarbij 65 relaties met omega 3-vetzuren werden beschreven. Hiervan waren er slechts acht statistisch significant. Voor borstkanker werd één onderzoek gevonden dat een significante toename van het risico vond, drie met een significante afname en zeven zonder effect. Voor dikke darmkanker werd één significante afname gevonden en zeventien zonder verband. Voor longkanker werd één significante toename, één significante afname en vier zonder significant verband gevonden. Ook voor prostaatkanker werd één met een toename en één met een afname gevonden en vijftien zonder significant effect. Eén onderzoek over huidkanker vond een toegenomen risico. Voor de volgende kankersoorten werd verder geen verband gevonden: blaas, lymfe, eileider, pancreas, mond, keel, slokdarm en maag.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+