Wheezing en vitamine D-status tijdens zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van vitamine D tijdens de zwangerschap beschermt het kind tegen de ontwikkeling van eczeem en een astmatische ademhaling, ook wel ‘wheezing' genoemd. Dat concluderen Japanse wetenschappers naar aanleiding van hun onderzoek met 763 moeder-kind-paren.
Met behulp van een vragenlijst werd van de moeder informatie verkregen over de inname van zuivelproducten, calcium en vitamine D tijdens de zwangerschap. Bij de kinderen werd vastgesteld of ze tussen 1,5 en 2 jarige leeftijd eczeem en/of wheezing ontwikkelden.
Uit analyse van de gegevens bleek dat de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een vitamine D-inname van minimaal 4,3 (172 IE) mcg per dag hadden een significant 36% kleiner risico hadden eczeem of een astmatische ademhaling te ontwikkelen dan de kinderen van moeders met een lagere vitamine D-inname. Daarnaast werd gevonden dat de kans op een astmatische ademhaling van het kind kleiner was naarmate de moeder tijdens de zwangerschap meer zuivelproducten had gegeten en de inname van calcium hoger was. Deze verbanden golden echter niet in relatie tot het risico van eczeem.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen