Supplement effectief bij COPD

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een supplement met Echinacea, zink, selenium en vitamine C kan een verergering van COPD-symptomen als gevolg van een luchtweginfectie tegengaan.

Aan de studie namen 108 patiënten met COPD deel. Het betrof voornamelijk mannen en hun gemiddelde leeftijd was 66 jaar. Ze werden in 3 groepen verdeeld en kregen allen gedurende 7 dagen een antibioticum.  Daarnaast kregen ze tot en met de 14e dag Echinacea, Echinacea in combinatie met zink, selenium en vitamine C of een placebo. Gedurende een maand hielden de patiënten een symptomendagboek bij.

De patiënten die Echinacea in combinatie met de micronutriënten kregen hadden een significant minder ernstige en kortere periode van verergering in vergelijking met de patiënten die de placebo kregen. Dit effect werd niet gezien wanneer alleen Echinacea werd toegediend. Het supplement werd over het algemeen goed verdragen. Slapeloosheid werd als bijwerking gemeld, maar werd vermoedelijk veroorzaakt door de onderliggende ziekte.

Echinacea in combinatie met zink, selenium en vitamine C kan een verergering van de symptomen bij COPD verlichten. Vermoedelijk werken de stoffen onderling samen en kunnen ze het effect van elkaar versterken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen