‘You cannot outrun a bad diet’

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

‘You cannot outrun a bad diet’. Dit concluderen drie wetenschappers, een Brit, een Amerikaan en en een Zuid-Afrikaan. Het artikel werd gepubliceerd in de British Journal of Sports Medicine.

In hun artikel geven de wetenschappers fel af op de voedingsindustrie en maken hierbij de vergelijking met de tabaksindustrie die de overheden zo’n vijftig jaar lang heeft weten te misleiden door twijfel te zaaien en eigen wetenschappers in te kopen. Eenzelfde tactiek lijkt de voedingsindustrie momenteel toe te passen door de aandacht af te leiden en een gebrek aan beweging als oorzaak van de obesitasepidemie aan te wijzen.

Natuurlijk is regelmatige beweging belangrijk en verkleint het de kans op aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en dementie. Toch kan regelmatige beweging niet op tegen de schadelijke gevolgen van verkeerde voeding, zo concluderen de wetenschappers. Dit blijkt onder andere uit het feit dat bij zo’n 40% van de personen met een normale BMI metabole afwijkingen worden gevonden zoals een hoge bloeddruk en leververvetting.

Frisdrankproducenten relateren hun producten aan sport en claimen dat het geen kwaad kan om een flesje frisdrank te consumeren als je gesport hebt. De consumptie van suiker leidt echter altijd tot vetopslag en metabole stoornissen. Voor elke 150 calorieën die per dag in de vorm van suiker worden verkregen neemt het diabetesrisico met het elfvoudige toe in vergelijking met dezelfde hoeveelheid calorieën die door vetten worden verkregen. Een overmatige consumptie van koolhydraten is eveneens schadelijk, zo stellen de wetenschappers.

Het is onmogelijk om de gevolgen van slechte voeding te ontlopen, zo besluiten de auteurs hun betoog.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.