Zijn koffieliefhebbers alerter?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Bij koffieliefhebbers blijkt dat functionele connecties in het brein anders zijn dan bij personen die nooit koffie drinken.

Aan het onderzoek namen 32 koffieliefhebbers en 24 niet-drinkers deel. Bij de deelnemers werd een functionele MRI-scan gemaakt. Tevens werd nagegaan in hoeverre ze klachten hadden van stress, angst en depressies.

Bij koffiedrinkers was sprake van een verminderde functionele connectiviteit in somatosensorische netwerken ten opzichte van niet-drinkers. Dit duidt op een meer efficiënt patroon van verbindingen met betrekking tot de motoriek en alertheid. Het andere netwerk dat beïnvloed werd door koffie-inname was het limbisch netwerk, dat betrokken is bij de verwerking van zintuiglijke waarnemingen. Opvallend was dat de verschillen in breinconnecties afhankelijk waren van de hoeveelheid koffie die geconsumeerd werd. Bovendien bleek dat deze verschillen ook zichtbaar werden bij niet-drinkers die – in het kader van de studie – een kop koffie dronken en waarbij een half uur later een fMRI-scan werd uitgevoerd. Bij mannen met een hoge cafeïne-inname werden meer angstklachten en een verhoogde stressniveau gezien. Geen noemenswaardige invloed was er op depressies.

Koffie en andere cafeïnehoudende dranken hebben invloed op de functionele connecties in het brein die betrokken zijn bij de alertheid en actiebereidheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen