Zijn koffieliefhebbers alerter?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij koffieliefhebbers blijkt dat functionele connecties in het brein anders zijn dan bij personen die nooit koffie drinken.

Aan het onderzoek namen 32 koffieliefhebbers en 24 niet-drinkers deel. Bij de deelnemers werd een functionele MRI-scan gemaakt. Tevens werd nagegaan in hoeverre ze klachten hadden van stress, angst en depressies.

Bij koffiedrinkers was sprake van een verminderde functionele connectiviteit in somatosensorische netwerken ten opzichte van niet-drinkers. Dit duidt op een meer efficiënt patroon van verbindingen met betrekking tot de motoriek en alertheid. Het andere netwerk dat beïnvloed werd door koffie-inname was het limbisch netwerk, dat betrokken is bij de verwerking van zintuiglijke waarnemingen. Opvallend was dat de verschillen in breinconnecties afhankelijk waren van de hoeveelheid koffie die geconsumeerd werd. Bovendien bleek dat deze verschillen ook zichtbaar werden bij niet-drinkers die – in het kader van de studie – een kop koffie dronken en waarbij een half uur later een fMRI-scan werd uitgevoerd. Bij mannen met een hoge cafeïne-inname werden meer angstklachten en een verhoogde stressniveau gezien. Geen noemenswaardige invloed was er op depressies.

Koffie en andere cafeïnehoudende dranken hebben invloed op de functionele connecties in het brein die betrokken zijn bij de alertheid en actiebereidheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen