Schizofrenie behandeling met DHEA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Behandeling van schizofreniepatiënten met DHEA geeft verbetering van de ernstige symptomen, van de depressie en van de angstsymptomen. Dit concluderen onderzoekers van het Beer Yaakov Mental Health Center in Israël.
Aan een dubbelblind onderzoek deden dertig schizofreniepatiënten mee. Ze hadden opvallend ernstige symptomen en waren daarvoor opgenomen in een ziekenhuis. Ze werden willekeurig verdeeld waarbij de ene groep 100 mg DHEA kreeg in verdeelde porties naast hun reguliere antipsychotische medicijnen. De andere groep kreeg een placebo.
Na zes weken bleek er een verbetering te zijn opgetreden in de ernstige symptomen evenals in de depressie en angstsymptomen bij de personen die DHEA kregen. Dit was vooral bij vrouwen het geval. De verbetering van de ernstige symptomen was onafhankelijk van de verbetering in depressie.
De personen die DHEA kregen, hadden een verhoging van de DHEA-spiegel en van de DHEA-S, de zwavel gebonden vorm van DHEA, zonder verandering in de cortisolspiegels.
Verhoging van de DHEA-spiegel en DHEA-S-spiegel gaf een verbetering van de ernstige symptomen, maar gaf geen verbetering in depressie of angstsymptomen. Er werden geen bijwerkingen geconstateerd van de behandeling.
Dehydroepiandrosteron (DHEA) is een hormoon dat ook door het lichaam zelf aangemaakt wordt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen