Minder depressieve klachten door visolie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een lage dosering omega 3-vetzuren kan depressieve klachten bij ouderen verminderen.
De studie werd uitgevoerd bij 66 vijfenzestigplussers. Ze hadden geen dementie, maar er was wel sprake van een milde depressie zoals bleek uit een score van 5 tot 11 punten op de Geriatrische Depressie Schaal-15 (GDS-15). De ouderen werden verdeeld in twee groepen. De personen in de suppletiegroep kregen gedurende een half jaar dagelijks 300 mg EPA en 300 mg DHA. De anderen kregen een placebo. Er was geen significant verschil in opleidingsniveau, gebruik van antidepressiva, alcohol, tabak, chronische ziektes, leeftijd, BMI, de concentratie C-reactief proteïne en het totaal cholesterolgehalte tussen beide groepen.
Na 6 maanden suppletie bleek het gebruik van visolie in vergelijking met de placebo te leiden tot een significante verbetering van de depressie. Hierbij werd gecorrigeerd voor het cholesterolgehalte, de BMI en een slecht functionerende schildklier.
Ouderen met een milde depressie kunnen baat hebben bij het gebruik van visolie. In eerdere studies werd al een relatie gevonden tussen visolie en depressies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen