Zink bij longontsteking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met zink kan een longontsteking bij zeer jonge kinderen verkorten. Dit is de belangrijkste conclusie van onderzoek onder 270 kinderen van twee tot 23 maanden oud.
De kinderen lagen allen wegens een longontsteking in het ziekenhuis. Hier kregen ze naast de antibiotica 20 mg zink of een placebo. Het onderzoek werd dubbelblind uitgevoerd. Er werd gekeken hoe lang de longontsteking duurde. Ook werd genoteerd wanneer de kinderen uit het ziekenhuis ontslagen werden.
De longontsteking en het bezoek aan het ziekenhuis duurde bij de placebogroep gemiddeld een dag langer dan bij de zinkgroep. Wanneer de kinderen met een piepende ademhaling niet werden meegerekend, was het voordeel met zink nog groter.
Een longontsteking is een veelvoorkomende ziekte en doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar. Zinksuppletie is goedkoper dan een lang ziekenhuisbezoek. Bovendien kan het supplement helpen resistentie tegen antibiotica tegen te gaan, doordat patiënten minder toegediend hoeven te krijgen. Het is daarom aan te raden om kinderen met een longontsteking extra zink te geven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.