Zink remt leverfibrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit de resultaten van een Japanse pilotstudie bleek dat suppletie met zink een remmend effect heeft op het proces van leverfibrose.
De studie werd uitgevoerd met 17 patiënten met levercirrose in een vroeg stadium. Bloedanalyse toonde aan dat zij een verlaagde concentratie zink in het bloed hadden vergeleken met gezonde controlepersonen. Ze werden gedurende 24 weken met 34 mg zink per dag gesuppleerd. Vooraf en aan het einde van de onderzoeksperiode werden de concentraties van verschillende markers voor leverfibrose en de activiteit van fibrogeen en fibrolytische enzymen in het bloed bepaald.
Aan het einde van de onderzoeksperiode was de concentratie zink gemiddeld 1,56 maal hoger dan bij aanvang. Daarnaast werd een significante daling gezien in de concentratie collageen type-IV. Dit duidt op een verminderde afbraak van levercellen. Ook de concentratie van het fibrolytische enzym metalloproteïnase-1 (TIMP-1) dat een rol speelt bij deze afbraak was significant gedaald. Er werden geen bijwerkingen van de zinksuppletie gerapporteerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.