Zinktekort en kanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een studie blijkt dat 65% van de personen met kanker in hoofd en hals een zinktekort hebben. Kanker in hoofd en hals kan zich voordoen in de schildklier, mondholte en keel, het strottenhoofd, de speekselklieren en lymfeklieren (lymfomen). Vaak zijn dit uitzaaiingen vanuit kanker in longen of maag.
Ongeveer 45 jaar geleden werd het belang van zink voor de mens ontdekt. Een tekort aan zink komt wereldwijd voor en betreft zo'n 2 miljard personen. Een zinkdeficiëntie wordt gekenmerkt door een groeiachterstand, hypogonadisme bij mannen, een slecht functionerend immuunsysteem en cognitieve achteruitgang. Zink verbetert de werking van het immuunsysteem en is een antioxidant. Bij het ontstaan van kanker spelen vrije radicalen en ontstekingen een rol.
Van de patiënten met hoofd- en nekkanker en een zinktekort bleek de activiteit van Natural Killercellen en van IL-2 negatief beïnvloed. Zink blijkt gerelateerd aan het aantal ziekenhuisopnamen en het optreden van infecties. De zinkstatus gaf een betere indicatie van de ernst van de ziekte dan de algemene voedingstoestand. Zink remt de vorming van NF-kappa-B en kan zodoende de vorming van kanker tegengaan.
De onderzoekers concluderen dat zinksuppletie zinvol is in de preventie en behandeling van kanker. Het remt niet alleen de angiogenese, maar stimuleert tevens de apoptose en de vorming van cytokinen die betrokken zijn bij ontstekingsreacties. De onderzoekers adviseren vervolgonderzoek naar de rol van zink bij de behandeling van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen