Zwanger? Eet voldoende vis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate inname van vis tijdens de zwangerschap verkleint de kans op vroeggeboorte en verhoogt het lichaamsgewicht van de pasgeborene.

Er werden gegevens gebruikt van negentien langdurige Europese studies waaraan in totaal 151.880 zwangere vrouwen deelnamen. Vrouwen die minimaal een keer per week vis aten hadden een significant lager risico van een te vroeg geboren baby in vergelijking met vrouwen die minder vis aten. Vrouwen die tussen een en drie porties vis aten hadden met 13% significant minder kans op vroeggeboortes. Bij vrouwen die drie of meer visporties per week consumeerden was dit risico met 11% significant lager. Het geboortegewicht van de pasgeborenen was met 9 en 15 gram significant hoger bij moeders die respectievelijk een tot drie en drie of meer porties vis per week aten. Het verband tussen de visconsumptie, risico van vroeggeboorte en geboortegewicht was het sterkst bij zwangere vrouwen die rookten of overgewicht hadden.

Tijdens de zwangerschap blijkt het van belang om voldoende vis te eten. Een wekelijkse inname van gemiddeld twee visporties verkleint de kans op premature baby’s en pasgeborenen met een laag geboortegewicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen