Zwanger? Liever een multi

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een multivitaminepreparaat tijdens de zwangerschap is beter dan alleen suppletie met ijzer en foliumzuur. Multivitaminesuppletie verkleint het risico van vroeggeboortes en premature baby’s.

De studie werd uitgevoerd in landelijke gebieden van Bangladesh. Er namen bijna 45.000 zwangere vrouwen deel die verdeeld werden in twee groepen. Vrouwen in de eerste groep kregen een multivitaminepreparaat met vijftien vitamines en mineralen, de andere vrouwen kregen alleen een supplement met ijzer en foliumzuur. De vrouwen waren gemiddeld negen weken zwanger toen ze deel namen aan de studie en gebruikten de supplementen tot twaalf weken na de bevalling.

In de multigroep waren 14.374 kinderen levend geboren en 741 doodgeboortes. In de ijzer-foliumzuurgroep bedroegen deze aantallen respectievelijk 14.142 kinderen en 764 doodgeborenen. Hoewel het aantal doodgeboren kinderen naar verhouding 11% minder was in de multigroep, verschilde dit niet significant met het aantal doodgeborenen in de andere groep. Vrouwen die het multivitaminepreparaat kregen, hadden met 15% wel significant minder kans op een premature baby in vergelijking met de andere vrouwen. Het risico van een kind met een te laag geboortegewicht (<2500 gram) nam met 12% significant af onder invloed van de multi.

De wetenschappers concluderen dat het beter is om tijdens de zwangerschap dagelijks een multivitaminepreparaat te slikken dan alleen een supplement met ijzer en foliumzuur.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen