Zwanger? Vermijd Statines!

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Recent onderzoek toont aan dat cholesterolverlagende statines tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap de kans op geboorteafwijkingen verhogen. Vooral het centrale zenuwstelsel en de ledematen van de baby functioneren vaak minder goed wanneer de moeder deze medicijnen heeft gebruikt.
Tijdens het onderzoek werden 52 baby’s van moeders die statines gebruikten, onderzocht. Hiervan toonden er twintig baby’s complicaties of misvormingen, waaronder vijf baby’s met beschadigingen in het centrale zenuwstelsel, vijf baby’s met misvormde ledematen en twee baby’s met een zeldzame aandoening waarbij de hersenen zich niet goed ontwikkele. Dit aantal is aanzienlijk hoger dan bij andere groepen baby’s.
Eerder onderzoek doet vermoeden dat embryo’s aan het begin van de zwangerschap cholesterol nodig hebben om zich normaal te kunnen ontwikkelen.
Dit onderzoek laat zien dat vrouwen die onverwacht zwanger worden, zo snel mogelijk de statines moeten laten staan. Deze reactie is des te belangrijker, aangezien de schade zich vooral aan het begin van de zwangerschap voordoet.
De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar het gebruik van statines tijdens de zwangerschap en een waarschuwing tegen gebruik door zwangere vrouwen op de verpakking van de statines.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen