Zwanger: visolie/vitamine D en pseudokroep

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met visolie en vitamine D tijdens de zwangerschap verkleint het risico op pseudokroep bij het kind, zo blijkt uit een Deense studie. 

Pseudokroep is een acute ontsteking en vernauwing van de luchtwegen en gaat gepaard met een gezwollen strottenhoofd. Het wordt gekenmerkt door een blafhoest, heesheid en een luidruchtige of moeizame ademhaling. 

In de Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) werden bijna 340 aanstaande moeders en hun kinderen gevolgd. De vrouwen werden willekeurig in vier groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de vrouwen dagelijks 2800 IE vitamine D en 2,4 gram visolie vanaf de 24e zwangerschapsweek tot een week na de bevalling. In de tweede groep kregen de aanstaande moeders 2800 IE vitamine D in combinatie met olijfolie (placebo). In groep drie werd gesuppleerd met 400 IE vitamine D in combinatie met 2,4 gram visolie en in groep vier kregen de vrouwen 400 IE vitamine D met olijfolie. De pasgeborenen werden gevolgd tot een leeftijd van drie jaar.

Tijdens de volgperiode werd bij 97 kinderen pseudokroep gediagnosticeerd. Kinderen waarvan de moeders visolie suppleerden tijdens de zwangerschap, hadden met 38% significant minder kans op de aandoening ten opzichte van kinderen waarvan de moeders een placebo kregen. Bovendien verkleinde dagelijkse suppletie met een hoge dosis vitamine D het risico op pseudokroep significant met 40% ten opzichte van de lage suppletiedosis. 

De wetenschappers vermoeden dat visolie en vitamine D het immuunsysteem van de baby’s en kinderen activeren waardoor ze beter beschermd zijn tegen infecties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen