Zwangere vrouwen te weinig omega-3

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bijna driekwart van de zwangere en borstvoedende vrouwen in Canada krijgt te weinig omega 3-visvetzuren binnen. Waarschijnlijk is dit in Europa niet veel anders.

De wetenschappers verzamelden van zeshonderd zwangere vrouwen informatie over de visconsumptie en inname van visoliesupplementen. De informatie werd in ieder trimester van de zwangerschap opgevraagd, evenals drie maanden na de bevalling.

De totale inname van omega 3-visvetzuren tijdens en na de zwangerschap was lager dan de 500 mg per dag zoals wordt aanbevolen door de Europese Commissie en de International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL). Tijdens de zwangerschap haalde slechts 27% van de vrouwen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van het omega 3-visvetzuur DHA. Hierbij werd uitgegaan van een DHA-aanbeveling van 200 mg per dag zoals is vastgesteld door de Europese Unie. Van de borstvoedende vrouwen voldeed slechts 25% aan de aanbeveling. De omega 3-visvetzuren werden vooral verkregen via de consumptie van (vette) vis zoals zalm, zeevruchten en producten met zeewier. Vrouwen die een supplement met omega 3-visvetzuren namen, hadden met elf keer significant meer kans om voldoende vetzuren binnen te krijgen.

De wetenschappers concluderen dat het gros van de zwangere en borstvoedende vrouwen onvoldoende omega 3-visvetzuren tot zich neemt. Het gebruik van visoliesupplementen vergroot echter aanzienlijk de kans op een adequate inname. De vetzuren zijn van belang voor de ontwikkeling van de foetus en baby. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen