Gezondere darm bij biggen met omega 3-vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek bij biggen heeft laten zien dat omega 3-vetzuren de rijping van de darm in de eerste weken na de geboorte stimuleren. Bovendien verbetert de respons van immuuncellen in de darm op bacteriën en vreemde stoffen, waardoor op de lange termijn de kans op allergieën wellicht afneemt.
Een groep zeugen kreeg tijdens de zwangerschap en lactatieperiode een voeding rijk aan omega 3-vetzuren of een controledieet. Bij hun biggetjes werd op de dag van de geboorte en 3, 7, 14, 21 en 28 dagen later de permeabiliteit van de darm vastgesteld. De permeabiliteit van de dunne darm nam in beide groepen in gelijke mate en significant toe in de eerste 14 dagen na de geboorte en daarna af. 28 dagen na de geboorte was de permeabiliteit echter hoger bij de biggetjes van de met omega-3 gevoede zeugen in vergelijking met de biggetjes uit de controlegroep.
Met een hogere permeabiliteit kunnen bacteriën en vreemde stoffen gemakkelijker de darmwand passeren en in de bloedbaan opgenomen worden. Dit wekt een immuunrespons op waardoor het lichaam antilichamen gaat aanmaken. Op deze wijze kan het immuunsysteem zich beter ontwikkelen en sneller rijpen.
Eerdere onderzoeken toonden al aan dat suppletie met omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap het risico van allergieën bij kinderen kan verkleinen. Het onderliggende mechanisme is echter onbekend. De huidige studie zal voortgezet worden om te onderzoeken of de resultaten te extrapoleren zijn naar de mens.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen