Zwangerschap: visoliesuppletie zinvol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Aanstaande moeders kunnen de kans op atopisch eczeem en overgevoeligheid voor eieren bij hun baby’s verkleinen. Dit blijkt uit de - tot op heden - grootste studie naar het effect van omega 3-vetzuursuppletie bij zwangere vrouwen.

Het betrof een Australische studie waaraan 700 zwangere vrouwen deelnamen. De vrouwen werden verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De vrouwen in de suppletiegroep kregen vanaf de 21e zwangerschapsweek dagelijks visoliecapsules met 900 mg omega 3-vetzuren. De vrouwen in de controlegroep kregen capsules met plantaardige olie.

Wanneer gekeken werd naar het totale percentage kinderen met een immunoglobuline-E (IgE) allergische aandoening (eczeem, voedselallergie of -overgevoeligheid), was geen verschil waarneembaar tussen beide groepen. In de suppletiegroep was de kans op atopisch eczeem echter 36% lager in vergelijking met de controlegroep. Ook was het risico van overgevoeligheid voor eieren met 38% lager bij de kinderen waarvan de moeders het visoliesupplement kregen. Suppletie had geen invloed op het risico van voedselallergie.

Visoliesuppletie tijdens de zwangerschap verkleint het risico van atopisch eczeem en eierenovergevoeligheid in het eerste levensjaar van het kind. Of suppletie ook effect heeft op luchtwegallergieën moet nog onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen