Zwarte thee-aroma vermindert stress

Het inademen van het aroma van zwarte thee vermindert de stressrespons na het uitvoeren van een mentaal belastende taak.

Aan de studie namen achttien gezonde proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. Gedurende drie uur voor de test mochten ze enkel water drinken. Vervolgens werden ze aan psychische stress blootgesteld doordat ze tweemaal vijftien minuten rekenkundige taken moesten uitvoeren. Tussen beide testen inhaleerden ze een aroma van zwarte thee (Darjeeling of Assam) of water. Vervolgens werd in het speeksel de concentratie van chromogranine-A (CgA) gemeten als biomarker voor psychische stress.

Een half uur na de test was de concentratie CgA bij personen die het zwarte thee aroma hadden ingeademd lager in vergelijking met personen die het water hadden geïnhaleerd. Hoewel Darjeelingthee meer anti-stress stoffen bezit, was het effect van beide zwarte theesoorten vergelijkbaar.

Het aroma van zwarte thee heeft mogelijk een gunstig effect op de stressrespons. In vervolgstudies moet hier nader onderzoek naar worden gedaan.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+