Actieve coënzym Q10 zinvol bij werkstress

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met ubiquinol - de actieve vorm van coënzym Q10 - kan symptomen van werkstress verminderen. Dit blijkt uit een Japanse studie.

Aan de studie namen negentien verpleegkundigen deel die werkzaam waren op een universitair ziekenhuis. Ze kregen gedurende vier weken dagelijks een supplement met 100 mg ubiquinol. Er werd bepaald in hoeverre de verpleegkundigen het supplement inname. Vervolgens werd een onderscheid gemaakt tussen de verpleegkundigen die het supplement dagelijks innamen en verpleegkundigen met een minder goede therapietrouw. Voor en na de suppletieperiode werden vragenlijsten afgenomen om inzicht te krijgen in het stressniveau en de tevredenheid met het werk. Tevens werd de concentratie van het stresshormoon cortisol bepaald.  

Bij de verpleegkundigen die dagelijks het supplement innamen werd een significante toename gezien van de werktevredenheid en een significante afname van fysieke klachten. Dit werd niet gezien bij de verpleegkundigen die het supplement onregelmatig innamen. Suppletie was niet van invloed op de cortisolspiegel en leidde niet tot bijwerkingen.

Het gebruik van ubiquinolsupplementen kan lichamelijke klachten bij werkstress verminderen en de tevredenheid met het werk verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen