ADH vitamine B12 moet omhoog

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De huidige Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 voldoet niet meer, zo blijkt uit een proefschrift van Esmée Doets die in juni op het onderwerp promoveerde aan de Wageningen Universiteit.

Volgens Doets zijn de huidige aanbevelingen voor vitamine B12 gebaseerd op verouderde studies en zijn er onvoldoende gegevens bekend over de invloed van de vitamine op de gezondheid. De promovendus pleit ervoor om op basis van de relatie tussen de inname van de vitamine en de vitaminestatus in het bloed af te leiden wat de gewenste inname van de vitamine moet zijn. Hiervoor is het van belang dat toekomstige studies zich richten op gevoeligere biomarkers waarmee beter inzicht verkregen kan worden in de voedingsstatus.

Volgens Doets moet de inname van vitamine B12 zeker 5 keer hoger worden om voldoende van de vitamine in het bloed te krijgen. De huidige ADH van vitamine B12 bedraagt 2,8 mcg en is waarschijnlijk net voldoende om symptomen van een tekort te voorkomen, maar voor een optimale voedingsstatus is vermoedelijk een ADH tot 13 mcg noodzakelijk. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen