Afvallen met pruimen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Dagelijks zo'n vier pruimen helpt bij het afvallen. Dit blijkt uit een studie die gepresenteerd werd tijdens een Europees congres over obesitas.

Er namen honderd vrijwilligers aan de studie deel, 74 vrouwen en 26 mannen. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 43 jaar, hadden overgewicht (gemiddelde BMI van 30 kg/m2) en hadden een lage vezelinname. Ze werden willekeurig in een behandel- en controlegroep verdeeld. In de behandelgroep kregen de vrouwen gedurende twaalf weken dagelijks 140 gram pruimen en de mannen kregen 171 gram pruimen. In de controlegroep kregen de deelnemers advies over gezonde tussendoortjes.

In de pruimengroep nam het lichaamsgewicht gemiddeld met 2 kilo af, in de controlegroep was dit 1,5 kilo. De middelomvang nam in de behandel- en controlegroep met respectievelijk 2,5 cm en 1,7 cm af. Vooral in de laatste maand verloren de pruimeneters meer lichaamsgewicht. Na acht weken hadden de pruimeneters ook sneller een verzadigd gevoel. De consumptie van pruimen werd overigens goed verdragen.

Pruimen zijn rijk aan vezels en leiden snel tot een verzadigd gevoel. Dagelijkse consumptie ervan kan helpen bij het afvallen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen