Alfalinoleenzuur verhoogt overlevingskans bij ALS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hogere bloedspiegel van het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur is in verband gebracht met een gunstig effect bij ALS

Dit meervoudig onverzadigde vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) wordt gevonden in plantaardige oliën. Het is in verband gebracht met een tragere ziekteprogressie en een grotere overlevingskans van personen met ALS, amyotrofische laterale sclerose

Bij 449 deelnemers aan de EMPOWER-studie werden vetzuuranalyses uitgevoerd. De deelnemers hadden ALS en een gemiddelde leeftijd van 58 jaar. Het betrof 293 mannen en 156 vrouwen. Tijdens de volgperiode overleden 126 deelnemers. 

Na correctie voor de leeftijd en geslacht bleek dat personen met een hoge concentratie van alfalinoleenzuur in het bloed met 50% significant minder kans hadden om te overlijden ten opzichte van deelnemers met een lage bloedspiegel van alfalinoleenzuur. Ook was een hoge concentratie van dit vetzuur geassocieerd met een vertraging van de functionele achteruitgang. Dezelfde resultaten werden gezien wanneer gecorrigeerd werd voor onder andere de BMI, etniciteit, duur van symptomen, plaats van aanvang, gebruik van het medicijn riluzol en familiegeschiedenis van ALS. Ook hogere concentraties van het omega 3-visvetzuur eicosapentaeenzuur (EPA) en het omega 6-vetzuur linolzuur waren geassocieerd met een lager risico op overlijden. 

De resultaten suggereren dat ALA en ook EPA en linolzuur de ziekteprogressie bij ALS-patiënten kan vertragen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen