Amandelen effectief tegen spierschade

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het eten van amandelen vermindert spierschade na krachttraining. Bovendien heeft het een gunstige invloed op het metabolisme en op het behoud van de spierkracht.

Aan het onderzoek namen 64 volwassenen deel in een leeftijd van 30 tot 65 jaar. Ze waren niet gewend om regelmatig te sporten. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen ze dagelijks 57 gram amandelen, in de placebogroep kregen de proefpersonen een mueslireep met een vergelijkbare hoeveelheid calorieën. Ze kregen de amandelen of de mueslireep gedurende vier weken voorafgaand aan een krachttraining bestaande uit zeventien oefeningen gedurende negentig minuten. 

De krachttraining ging gepaard met spierschade, spierpijn, ontstekingen, een verminderde kracht en prestatievermogen en stemmingsstoornissen. Consumptie van amandelen leidde tot een vermindering van vermoeidheid en een significante toename van de spierkracht in de rug en benen ten opzichte van de placebo. Ook ging de consumptie van amandelen gepaard met een significant lagere concentratie van creatinekinase in het bloed direct na inspanning en een dag later. De concentratie van creatinekinase is een maat voor de hoeveelheid spierschade. Er werd geen significant verschil gezien in de mate van spierpijn tussen de suppletie- en placebogroep. Het eten van amandelen ging tenslotte gepaard met minder mentale spanningsklachten en een hogere productie van gunstige metabolieten in de darm.

Amandelen hebben een positief effect bij de preventie van spierschade en behoud van de spierkracht na krachttraining. Mogelijk komt dit door een gunstig effect op darmmetabolieten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen