Amandelen verbeteren hartslagvariabiliteit

Dagelijkse consumptie van amandelen heeft een gunstig effect op de hartslagvariabiliteit (HRV). HRV is de variatie van het tijdsinterval tussen twee hartslagen en wordt uitgedrukt in milliseconden. De HRV wordt beïnvloed door de werking van het autonome zenuwstelsel. Bij inspanning en stress neemt de HRV af en in rust en bij ontspanning neemt de HRV toe. Een lage HRV is in verband gebracht met een verhoogde kans op plotse hartdood.

Aan het onderzoek namen proefpersonen in een leeftijd van 30 tot 70 jaar deel met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende zes weken dagelijks 63 gram amandelen of een snack met een vergelijkbaar aantal calorieën. Aan het begin en einde van de interventieperiode werd de HRV gedurende vijf minuten gemeten in rust en tijdens het uitvoeren van een mentaal belastende taak.

Tijdens mentale stress bleef de HRV significant groter bij de deelnemers in de amandelgroep dan in de controlegroep. In rust werd geen verschil gezien in HRV tussen beide groepen.

De consumptie van amandelen beschermt mogelijk tegen hart- en vaatziekten doordat het een gunstig effect heeft op de HRV ten tijde van stress.

Een recent ander onderzoek liet zien dat het dagelijks eten van 42,5 gram amandelen de kans op hart- en vaatziekten verkleint [BMC Public Health; PMID32334551; samenvatting ook in Fit met Voeding nr.5, 2020].

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+