Antioxidanten gunstig na herseninfarct

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie van antioxidanten met of zonder B-vitaminen, binnen 12 uur na een beroerte, helpt oxidatieve schade te beperken.
Aan het onderzoek namen 96 patiënten met een acuut herseninfarct deel. Ze werden ingedeeld bij één van vier groepen. Groep 1 kreeg antioxidanten, een dagelijkse inname van 800 IE vitamine E en 500 mg vitamine C. Groep 2 kreeg B-vitaminen, 5 mg foliumzuur, 5 mg vitamine B2, 50 mg vitamine B6 en 0,4 mg vitamine B12. Groep 3 kreeg zowel de antioxidanten als de B-vitaminen en groep 4 diende als controlegroep. De duur was twee weken.
Bloedanalyses bevestigden de verhoogde innames van antioxidanten en B-vitaminen. De concentratie homocysteïne in het plasma daalde in de B-vitaminengroepen en in de controlegroep. In de antioxidantgroep werd een stijging geconstateerd. In de antioxidantgroep, de B-vitaminengroep en de gecombineerde groep daalde de ontstekingsmarker CRP significant in vergelijking met de controlegroep. Er werden geen elkaar versterkende effecten gevonden voor de combinatie van antioxidanten en B-vitaminen. Uit de verkregen gegevens concluderen de onderzoekers dat antioxidanten met of zonder B-vitaminen na een acuut herseninfarct oxidatieve stress kan helpen beperken. Daarnaast verbetert de antioxidantcapaciteit en heeft dit een ontstekingswerend effect.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen