Antitumoreffect van zoethoutwortelextract

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zoethout (Glycyrrhiza glabra) wordt al sinds de oudheid gebruikt tegen allerlei kwalen. Het bestanddeel glycyrrizine (GL) heeft een brede toepassing waaronder een antitumoreffect. 

Glycyrrizine wordt in de maag omgezet in glycyrretinezuur (GA). GL en GA hebben beide ontstekingsremmende, antitumor en antivirale eigenschappen. Zo blijkt uit studies dat GL effectief de replicatie van het SARS-CoV-2 virus tegengaat. Ook heeft het een antioxidatieve en hepatoprotectieve werking. GL en GA zijn van invloed op processen die betrokken zijn bij het reguleren van kankerceldood (apoptose), oxidatieve stress en ontstekingen. Hierop berust vermoedelijk de antitumorwerking van het zoethoutwortelextract. 

Zoethout is bekend als zoetstof van drop en heeft onder andere een bloeddrukverhogend effect. De antitumorwerking van GA en GL zijn vooral in het laboratorium onderzocht en bij dierexperimenten. In klinische studies moet het effect nader onderzocht worden waarbij rekening gehouden wordt met eventuele bijwerkingen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen