Artrose: glucosamine, chondroïtine en quercetine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een combinatie van glucosamine, chondroïtine en quercetine blijkt effectief bij artrose.

Er werdenin Japan 40 personen met klachten van artrose in de knie willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. In de suppletiegroep kregen de proefpersonen dagelijks een supplement bestaande uit 1200 mg glucosamine (als hydrochloride), 60 mg chondroïtinesulfaat en 45 mg quercetine (als glycosiden). De anderen kregen een placebo. De behandeling werd gedurende 16 weken gecontinueerd. Aan de hand van een scorelijst werd het klachtenpatroon vastgesteld.

In vergelijking met de placebogroep werd in de suppletiegroep binnen 16 weken een vermindering van pijn gezien tijdens het (trap)lopen. Suppletie had echter geen invloed op de zwelling in de knie en de beweeglijkheid van het gewricht. Na analyse van biomarkers van het kraakbeenmetabolisme werd een verbetering van de balans tussen synthese en degradatie van type 2-collageenvezels gezien in de suppletiegroep.

Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat een combinatie van glucosamine, chondroïtine en quercetine de progressie van artrose kan tegengaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen