Aspartaam schadelijk voor het brein

Frequent gebruik van aspartaam heeft een toxisch effect op hersencellen. Dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift Redox Biology op basis van een rattenstudie.

In de studie werd gekeken naar het effect van chronisch gebruik van de door de Food and Drug Administration (FDA) toegelaten dosis aspartaam van 40 mg per kilogram lichaamsgewicht. Het effect werd getest bij ratten en vergeleken met een controlegroep. Aspartaam wordt in het lichaam omgezet in de metaboliet methanol waarvan eerder is aangetoond dat dit leidt tot excitotoxiciteit (toxiciteit door overmatige hersenstimulatie) en afsterving (apoptose) van hersencellen.

Blootstelling aan aspartaam leidde tot een significante toename van proteïne-carbonyl (biomarker voor oxidatieve stress), vetzuurperoxidatie en een verhoogde activiteit van antioxidatieve enzymen (superoxidedismutase, glutathion-S-transferase, glutathion peroxidase en katalase). Ook namen de concentraties van gereduceerd glutathion, glutathionreductase en proteïne-thiol significant af. Dit duidt op een toename van vrije radicalen. Tevens werd een toename gezien van BAX – een marker voor apoptose -, terwijl er een duidelijke afname was van de concentratie van de anti-apoptosemarker Bcl-2. Dit alles betekent dat aspartaam een schadelijke werking heeft op celniveau.

De wetenschappers concluderen dat aspartaam de antioxidatieve status in het brein negatief beïnvloedt en apoptose van hersencellen stimuleert.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+