Bacopa monnieri en Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er zijn aanwijzingen dat suppletie met Bacopa monnieri (brahmi) effectief is bij de ziekte van Parkinson. 

Parkinson is een progressieve neurodegeneratieve aandoening die wordt veroorzaakt door het verlies van dopaminerge (dopamine afgevende) neuronen in de substantia nigra pars compacta van het brein. De ziekte wordt gekenmerkt door motorische symptomen zoals tremoren, bradykinesie (trage bewegingen), akinesie (freezing) en houdingsinstabiliteit.

Inmiddels zijn er verschillende preklinische studies die aantonen dat Bacopa monnieri mogelijk gunstig is bij de ziekte van Parkinson. Bacopa monnieri wordt reeds lang binnen de Ayurvedische geneeskunde toegepast ter bevordering van de concentratie, het leervermogen en de gemoedstoestand. De plant bevat de werkzame stoffen bacoside A en bacoside B. Deze stoffen bevorderen de impulsoverdracht tussen zenuwcellen. Uit de preklinische studies blijkt dat brahmi oxidatieve stress vermindert, dysfunctie van de mitochondriën tegengaat en ontstekingen remt. Bovendien verhoogt brahmi de concentraties van de antioxidanten glutathion, vitamine C en E in het brein van ratten nadat ze aan sigarettenrook waren blootgesteld. 

Bacopa monnieri is een krachtige antioxidant en heeft neuroprotectieve eigenschappen die effectief kunnen zijn bij de ziekte van Parkinson.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen