Beter presteren met pure chocolade

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Regelmatige consumptie van pure chocolade kan de sportprestatie verbeteren. Zo concluderen wetenschappers in het tijdschrift Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Er namen negen getrainde mannen deel aan de studie. Bij aanvang voerden de mannen een conditietest uit. Vervolgens kregen ze in willekeurige volgorde gedurende twee weken 40 gram pure chocolade per dag of eenzelfde hoeveelheid witte chocolade. Hierna voerden ze opnieuw een conditietest uit.

De consumptie van pure chocolade leidde tot een significant betere capaciteit van het hart en de longen tijdens de inspanning ten opzichte van het begin van de studie en ten opzichte van suppletie met de witte chocoladevariant. In vergelijking met het begin van de studie leidde de consumptie van de pure chocolade tot een toename van de inspanningscapaciteit van 21%. Ten opzichte van consumptie van de witte chocolade was er een toename van 11% te zien. Onder invloed van de donkere chocolade nam bovendien de afstand toe die de mannen op een fietsergometer konden afleggen. Deze toename was 17% en 13% meer ten opzichte van respectievelijk het begin van de studie en de witte chocolade-inname. Tenslotte bleek dat de inname van pure chocolade leidde tot een verbetering van de maximale zuurstofopname van 6%.

De cacao in donkere chocolade is rijk aan flavanolen. Flavanolen hebben een positieve invloed op het endotheel van de bloedvaten wat mogelijk het gunstige effect kan verklaren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen