L-carnitine verbetert sportprestatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

4 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voor het eerst is aangetoond dat suppletie met L-carnitine leidt tot een toename van de sportprestatie.
Aan de studie namen 14 gezonde mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en een gemiddelde BMI van 23 kg/m2. De mannen voerden 3 keer een inspanningstest uit (met een tussenperiode van 12 weken), bestaande uit een fietstest van 30 minuten op 50% VO2max (maximale zuurstofopnamecapaciteit), een fietstest van 30 minuten op 80% VO2max en een wedstrijdparcours van 30 minuten. Na iedere test kregen de mannen tweemaal daags gedurende 24 dagen 80 gram koolhydraten in combinatie met 2 gram L-carnitine L-tartraat (suppletiegroep) of alleen 80 gram koolhydraten (controlegroep). Koolhydraten leiden tot een toename van de insulinespiegel. Eerder werd aangetoond dat insuline - in combinatie met intraveneuze toediening van L-carnitine - leidt tot een verhoging van de carnitineconcentratie in de spieren.
Voor en na beide fietstesten en na de suppletieperiodes werden spierbiopten afgenomen. Alle gemeten effecten werden na 24 weken vastgesteld.
De totale carnitineconcentratie in de spieren nam met 21% significant toe in de suppletiegroep. In de controlegroep veranderde deze concentratie niet ten opzichte van vóór de suppletieperiode. Bij de fietstest op 50% VO2max werd in de suppletiegroep met 55% significant minder glycogeen verbruikt in vergelijking met de controlegroep. Ook werd na suppletie het pyruvaat-dehydrogenase-complex (PDC, zet pyruvaat om in acetyl-Coënzym A) met 31% significant minder geactiveerd in vergelijking met vóór de suppletieperiode. Omgekeerd werd bij een inspanning van 80% VO2max PDC significant meer geactiveerd (38%). De carnitineconcentratie nam tijdens deze inspanning met 16% toe in de suppletiegroep. De lactaatconcentratie was significant lager (44%) en de creatinefosfaat/ATP ratio bleef significant beter gehandhaafd in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep.
Wellicht de belangrijkste parameter die door de suppletie verbeterde tijdens het wedstrijdparcours was de prestatie met 11%, terwijl in de controlegroep de prestatie niet verbeterde.
Na 30 jaar durend onderzoek kon voor het eerst aangetoond worden dat orale suppletie met L-carnitine in combinatie met koolhydraten leidt tot een toename van de carnitineconcentratie in skeletspieren. Tijdens matig-intensieve inspanning wordt de glycogeenvoorraad in de spieren gespaard, terwijl de vetverbranding toeneemt. Dit is ook wat beoogd wordt bij het streven naar gewichtsvermindering. Bij hoog-intensieve inspanning neemt de anaërobe energievoorziening af (minder lactaatvorming) en verbetert de sportprestatie. Tot nu toe werd vooral het effect van carnitinesuppletie op de hartspier onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen