Koninginnengelei en lichaamsgewicht

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Koninginnengelei, indien in niet te hoge dosering, heeft een gunstig effect op het lichaamsgewicht. 

Koninginnengelei (royal jelly) wordt geproduceerd in een speciale klier van werkbijen. Het wordt gegeven aan bijenlarven en de toekomstige koningin krijgt er meer van. Het mengsel bevat water, eiwitten, suiker, vetzuren, hormonen, B-vitamines en mineralen.  

Voor het onderzoek werden de resultaten van tien studies met in totaal meer dan vijfhonderd deelnemers samengevoegd. De dosis varieerde van 500 mg tot 6000 mg per dag en de suppletieduur varieerde van vier tot achttien weken.

De resultaten lieten in eerste instantie geen significant effect zien van koninginnengelei op het lichaamsgewicht, de BMI en de vetmassa van de deelnemers. Wanneer rekening gehouden werd met de toegediende dosis, werd wél een effect gezien. Personen die een maximale dosis van 3000 mg per dag kregen, hadden een significante daling van het lichaamsgewicht en de BMI.

Koninginnengelei heeft in lagere dosis een gunstig effect op het lichaamsgewicht, zo blijkt uit de meta-analyse. Overigens kan consumptie een allergische reactie uitlokken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen