Chroom positief effect bij diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie van chroompicolinaat geeft een gunstig effect op de insulinegevoeligheid en de bloedsuikerspiegel bij patiënten met type 2-diabetes. Ook vermindert het lichaamsgewicht en de hoeveelheid visceraal vet.
Dit is gebleken uit onderzoek bij 37 patiënten met type 2-diabetes. Deze patiënten kregen de eerste drie maanden naast 5 mg glipizide per dag een placebo. Na deze drie maanden werd dubbelblind bij een deel van de patiënten de placebo vervangen door 1000 microgram chroom (gebonden aan picolinaat). Dat betekende dat gedurende de volgende zes maanden 12 patiënten nog steeds glipizide plus een placebo kregen en 17 patiënten glipizide plus chroompicolinaat.
Uit de onderzoeksresultaten bleek dat de patiënten uit de glipizide/placebogroep ten opzichte van hun uitgangswaarden een significante toename hadden in lichaamsgewicht (2,2 kg tegenover 0,9 kg in de glipizide/chroomgroep), in percentage lichaamsvet (1,17% tegenover 0,12% in de glipizide/chroomgroep) en in totaal buikvet (32,5 cm tegenover 12,2 cm in de glipizide/chroomgroep). De veranderingen ten opzichte van de uitgangswaarden waren in de glipizide/chroomgroep niet significant. Ook waren in de glipizide/chroomgroep ten opzichte van de glipizide/placebogroep significante verbeteringen opgetreden van de insulinegevoeligheid (28,8 tegenover 15,9), van het HbAc1 (- 1,16% tegenover – 0,4%) en van de vrije vetzuren (- 0,2 mmol/l tegenover – 0,12 mmol/l).

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen