L-carnitine verlaagt bloedglucose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met L-carnitine verlaagt de bloedglucosespiegel en verhoogt de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen. 

In diverse medische databanken werd gezocht naar relevante studies waarin volwassenen gedurende minimaal zeven dagen een carnitinesupplement namen. Het effect ervan op de glucosespiegel werd vergeleken met een placebo.  

Er werden 41 studies geselecteerd met in totaal 2900 deelnemers. Analyse van de samengevoegde resultaten van de studies toonde dat carnitinesuppletie een gunstig effect had op de bloedglucosespiegel ten opzichte van een placebo. Onder invloed van suppletie daalde de nuchtere glucosespiegel significant met gemiddeld 0,2 mmol/l. De gemiddelde glucosespiegel van de voorafgaande twee tot drie maanden (HbA1c) daalde eveneens significant met gemiddeld 0,27%. Ook nam de mate van insulineresistentie significant af onder invloed van carnitine. Het grootste effect werd bereikt bij een suppletieduur van minimaal twaalf weken waarbij minimaal 2 gram L-carnitine per dag werd gesuppleerd. Bij personen met overgewicht (BMI >25 kg/m2), obesitas (BMI >30 kg/m2) en/of diabetes was het effect groter dan bij gezonde proefpersonen. 

Suppletie met L-carnitine  helpt de bloedglucosespiegel te reguleren. Carnitine is verantwoordelijk voor het transport van vetzuren naar de mitochondriën, de energiecentrales van het lichaam. Carnitine is zodoende van belang voor het energiemetabolisme. Het komt van nature voor in zuivel, vis en vlees.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen