Betere darmflora met plantaardige voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mediterrane, plantaardige voeding heeft een gunstige invloed op de samenstelling van de darmflora. De studie werd uitgevoerd door Italiaanse en Ierse wetenschappers.

Er namen 153 proefpersonen deel aan het onderzoek. Op basis van gegevens over hun voeding werd een onderscheid gemaakt naar aanhangers van een vleesrijk, vegetarisch of veganistisch voedingspatroon. Van de vegetariërs en veganisten at het merendeel zoveel mogelijk volgens het Mediterraan voedingspatroon. Van de vleeseters was dit slechts 30%. Van de deelnemers werden tevens ontlastingmonsters geanalyseerd.

De vegetariërs en veganisten hadden significant hogere concentraties van korteketen-vetzuren in hun ontlasting die ontstaan door bacteriële fermentatie van vezels. Tevens werden significant hogere concentraties aangetroffen van Prevotellabacteriën en Firmicutesbacteriën die een rol spelen bij dit fermentatieproces. Personen die meer vlees consumeerden en minder het Mediterraan voedingspatroon aanhingen hadden daarentegen hogere concentraties van trimethylamine N-oxide (TMAO) in de urine. Er zijn aanwijzingen dat TMAO een rol speelt bij het ontstaan van hart- en vaataandoeningen. Er is echter nog onvoldoende bewijs.

Mediterrane, plantaardige voeding heeft een gunstige invloed op de samenstelling van de darmflora, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen